Nationale NachtvlinderNacht 2007
in het Gooi een succes

7 september 2007

Het bestuur van de KNNV afdeling Gooi en in het bijzonder de Insectenwerkgroep waren blij verrast met de grote opkomst voor deze eerste openbare Nationale NachtvlinderNacht in het Gooi op 7 september 2007. De bezoekers werden verwelkomd met een aantal interessante kramen, om te beginnen met de KNNV afdeling Gooi kraam die mooi verzorgd was door voorzitter Koos Meesters.

Het was fijn dat de bezoeker in zo'n ambiance als de infoschuur van het Goois Natuurreservaat kon vertoeven. Onder het genot van een drankje kon men zich verdiepen in de insectenwereld onder andere libellen, lieveheersbeestjes, kevers en vlinders. En met name zich vergapen aan nachtvlinders die in de vitrines lagen. Naast de verkoop artikelen van het Goois Natuurreservaat, kon men wellicht ook een koopje bemachtigen over één of ander onderwerp in de tweedehandse natuurboekenkraam.

Nachtvlinders zijn indicatoren voor het milieu en door de ontsnippering van de natuur worden ze geholpen in hun bestaan. Zanderij Crailo is dan ook een goede plek om te bekijken wat er zoal gedaan is voor de ontsnippering van de natuur door het Goois Natuurreservaat. Gelukkig kon de beloofde beamer presentatie zijn doorgang vinden door de onontbeerlijke hulp van Willem-Jan en Lucas Hoeffnagel. Na de goed ontvangen beamer presentatie, waarbij alle bezoekers met lof geslaagd waren voor de quiz over de familiesoorten van de nachtvlinders, ging men naar buiten.

Buiten stonden de twee lakenlichtschermen klaar om de nachtvlinders naar het doek te lokken. Ook waren er bomen besmeerd met twee strooprecepten. Één recept met bier en één met wijn.

Als een echte dame prefereerde de huismoeder het wijnrecept. Menig bewonderaar had ze om haar heen verzameld, die zich stonden te vergapen aan de schone grote dame.

De huismoeder behoort tot de familie Uilen. De uilen vormen een zeer grote vlinderfamilie. In Nederland is het zelfs de grootste vlinderfamilie met ongeveer 350 soorten. Verreweg de meeste uilen zijn tamelijk grote, forse vlinders met bruine bovenvleugels, vandaar de naam. De huismoeder heeft oranje achtervleugels met een zwarte band. Schijnbaar deden toentertijd die achtervleugels aan een schortje denken en omdat deze vlinder overal in Nederland in de tuinen en huizen was aan te treffen, gaven de heren aan deze vlinder de naam huismoeder. Tja, zo ging dat in die tijd.

De kleurige achtervleugels dienen ter bescherming als camouflage en afschrikking. Immers het onverwachts opduiken en weer verdwijnen van de kleurige vleugels brengen een vijand in verwarring. De huismoeder heeft één generatie per jaar. In de zomer gaan de vlinders in rust. De huismoeder is een vrij grote vlinder uit de uilenfamilie met een spanwijdte van circa 6 cm en heeft zeer variabel gekleurde voorvleugels met als grondkleur roodbruin, grijsbruin of geelachtig en in het midden een donkere ring- of niervormige vlek. Dus een van de kenmerken van de Uilen familie.

Bij de vierkantvlekuil zijn allebei de kenmerken duidelijk waar te nemen. Een lichte niervormige vlek en een donkere ronde of ringvlek welke het dichtst bij de kop gelegen is.

Eikenuiltje met een schitterende camouflage om niet op te vallen. Zie foto onderaan dit verslag (webmaster).

Helaas waren de lakenlichtschermen deze avond geen favoriete plek om te vertoeven en kregen we maar een aantal soorten nachtvlinders te zien: Huismoeder, Eikenuiltje, Vierkantvlekuil, Agriphila geniculea, Stro-uiltje en Taxusspikkelspanner.

Gelukkig hebben we de foto’s nog, deze zijn van Geert-Jan Kroon.

Stro-uiltje op het laken, wederom met de kenmerkende aanwezige niervlekken van de familie uilen. Zie foto onderaan dit verslag (webmaster).

Wij danken het Goois Natuurreservaat voor het mogen gebruiken van de infoschuur en het bestuur van het KNNV afdeling Gooi voor de ondersteuning. Dank ook aan De Vlinderstichting in samenwerking met Werkgroep Vlinderfaunistiek van EIS-Nederland voor de coördinatie om deze nachtvlindernacht tot zo’n nationaal succes te maken.

Riny en Gerry Kluvers
Insectenwerkgroep coördinatoren

Bezoekers bij het lakenlichtscherm Bezoekers bij het lakenlichtscherm Huismoeder Vierkantvlekuil Eikenuiltje Stro-uiltje
Foto's van Willem-Jan Hoeffnagel:
NachtvlinderNacht NachtvlinderNacht NachtvlinderNacht NachtvlinderNacht NachtvlinderNacht NachtvlinderNacht NachtvlinderNacht NachtvlinderNacht NachtvlinderNacht NachtvlinderNacht