Vogels kijken bij Oostvaardersplassen

Zondag 16 december

Het had ‘s nachts gevroren (het vroor nog steeds) en ik was blij dat ik gewapend was met thermo onderkleding. Overigens scheen de zon volop. Het opkomstaantal van zes leden was redelijk te noemen: Connie, Tilly, Noor, Jan, Ellie en Johan trotseerden de kou om vogels te kijken met de altijd enthousiaste excursieleider Bertus van den Brink.

We hebben eerst de Praambulten bezocht. Hier zagen we in de verte door de telescoop een dubbele Zeearend (nee, we hadden niet gedronken). Ook zagen we twee vossen die aan een dood hert zaten te trekken. (Ja, dat zijn dan wel geen vogels, maar de KNNV afdeling Gooi kijkt graag naar alles wat leuk is in de natuur)

Op weg naar het bezoekerscentrum zagen we een grote groep konikspaarden. We stopten om te kijken naar een buizerd. Het bleek een ruigpootbuizerd te zijn, zie foto. Later op de dag zagen we ook nog een witte buizerd.

Na een bak koffie in het bezoekerscentrum gingen we op pad langs de Oostvaardersplassen. Het was een mooie lange wandeling waarin we heel veel vogels hebben gezien, zie de waarnemingslijst.

Op het eind zag Bertus nog een verlaten en aangetast wespennest, waarschijnlijk veroorzaakt door een wespendief. Voor de rest verwijs ik graag naar de foto’s. Klik op een foto voor een grotere foto, daar staat soms ook nog wat extra commentaar bij. (Je kunt ook de muis boven de foto houden.)

Bertus, bedankt voor de excursie; ik heb enorm genoten en velen met mij denk ik.
En de kou? Ach, je moet je erop kleden hè.

Waarnemingen (met dank aan Ellie):

Johan Lindeman

Hindes Herten Vossen bij een dood hert Zwanen Ruigpootbuizerd Oostvaardersplas Het had gevroren... KNNV-leden in een kijkhut Pimpelmees Vink Staartmees KNNV-ers, boom KNNV-ers naderen konikspaarden Spreeuwen in boom Konikspaarden en vogels Boomkruiper Witte buizerd Pijlstaarteend o.a. Grote zilverreiger Wespennest