Landgoed Elswout en Middenduin

Zondag 13 mei 2012

Met een klein maar select gezelschap van drie personen bezochten we landgoed Elswout en het duingebied Middenduin, beide in de omgeving van Haarlem. In landgoed Elswout heeft de mens een heel duidelijke hand gehad in de aanwezige natuur. Ook staat dit gebied vol cultuurelementen zoals een ijskelder, romantische huisjes en een follie.

Er zijn veel stinzenplanten aangeplant, hagen onder andere een mooie heel hoge Haagbeukenhaag en in het duinrijke gedeelte zijn de duinhellingen volledig begroeid met prachtige mostapijten. Planten die we hier vonden zijn onder andere Gewone vogelmelk, Daslook, Boshyacinth, prachtige partijen Hartbladzonnebloem, Italiaanse aronskelk, Stengelloze sleutelbloem, Zomerklokje, Look-zonder-look, Kruipend zenegroen en Prachtframboos. In een grasveld vonden we nog massaal het gevlekte blad van de Rietorchis, maar deze bloeide nog niet. Verder staan er veel prachtige grote Beuken. Dé plant waarvoor we speciaal een bezoek aan Elswout brachten, het Haarlems klokkenspel, hebben we helaas niet gevonden. Wellicht waren we mede door het koele weer van de afgelopen tijd te vroeg en moeten ze nog gaan bloeien.

's Middags maakten we een rondwandeling in Middenduin, een gebied met heel hoge duinen en daarmee gepaard gaande hoogteverschillen. De natuurlijke begroeiing vormde een mooi contrast met de cultuurrijke natuur van landgoed Elswout. Ook hier weer volop Daslook en Look-zonder-look. Verder Tweestijlige meidoorn, Paardenkastanje, Kruipend zenegroen, Lelietje-der-dalen, enkele Bosaardbeitjes en een exemplaar van het Voorjaarshelmkruid.

Alles bij elkaar was dit een zeer fraai duingebied dat deed verlangen ook de omringende duingebieden eens met een bezoek te vereren.

Noor van Heusden

Foto's gemaakt door Rob Lips.
Elswout Elswout Elswout