Slijmzwam

13 januari 2008

Inleiding door de webmaster:

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst sprak ik met Wim Appelhof over een bijzondere waarneming, waar ook een foto van gemaakt was. Wim vond het jammer dat deze foto niet geplaatst werd op de website van ... (ik weet de naam niet meer), omdat de waarneming te lang geleden was. Ik zei "Stuur die foto dan naar mij, dan zet ik hem op onze website!". Een tijdje later kreeg ik mail van (KNNV-lid) Hans de Ronde. Het bleek kennelijk te gaan om een foto die Hans gemaakt had. Kortom, hieronder de foto en begeleidende tekst van Hans de Ronde over:

De slijmzwam

Hierbij (met enige vertraging) de foto uit Coolia van de NMV. Het betreft een Myxomyceet of slijmzwam, gevonden tijdens een gewone wandeling in de Zanderij Crailo op een omgezaagde beuk. Deze beuk lag in een soort "rommelhoekje" achter het kantoor van Het Goois Natuurreservaat. Officiƫle determinatie heeft niet plaatsgevonden, maar Nico Dam van de NMV gokt op Badhamia utricularis, het Troskalknetje. Ondanks dat wij deze dingen bepaald niet iedere dag tegenkomen, is het Troskalknetje volgens Soortenbank.nl toch algemeen.

De foto is gemaakt op 2 februari 2007, dus dat wordt opletten met z'n allen in de Zanderij en omgeving de komende weken! De boom van de foto ligt er echter niet meer, daar kunnen we helaas niet meer op terugvallen.

Hans de Ronde

Slijmzwam