Dag van de Veldbiologie

Zondag 10-10-'10 natuur moet je zien

Verslag van de viering van de Dag van de Veldbiologie bij KNNV afdeling Gooi.

In en rond de Infoschuur van het Goois Natuurreservaat te Hilversum waren om twaalf uur precies alle voorbereidingen getroffen om de Dag van de Veldbiologie tot een succes te maken. Tafels waren ingericht. Koffie, thee en koek stonden klaar en de toegangshekken waren versierd met de KNNV-vlag, posters en feestelijke vlaggetjes. Bezoekers liepen binnen en gaven zich op voor de eerste paddenstoelenexcursie die om 13.00 uur van start zou gaan. De pers was gearriveerd en om het geheel compleet te maken was het een zonnige dag met een gemiddelde temperatuur van 20 graden.

Diverse leden hadden een tafel ingericht. Zo liet Hans Pfeiffer een verzameling zaden en prachtige microfoto’s van deze zaden zien. Koos Meesters probeerde bezoekers warm te laten lopen voor sieralgen en liet ze door de microscoop kijken naar het leven in een druppel water. Willem-Jan Hoeffnagel had maar liefst twee computers meegenomen en draaide hierop prachtige fotopresentaties van libellen en overige dieren. Een deel van de tafel had Wim Appelhof versierd met een aantal prachtige paddenstoelen waar hij de namen bij zette. Voor de boeken, gidsen en mossen had Theo van Mens gezorgd. Onder de microscoop lag het zeer tot de verbeelding sprekende levermos, parapluutjesmos. Op de achterwand die altijd gebruikt wordt voor de lichtbeelden bij de lezingen, draaide een doorlopende voorstelling van foto’s, samengesteld door Theo van Mens. De inhoud op de tafels werd grondig bestudeerd, vragen werden gesteld en er ontstonden leuke discussies over hetgeen te zien was door de klaar gezette microscopen.

Om 13.00 uur liep de zaal leeg, want de eerste paddenstoelenexcursie nam een aanvang. De tocht ging binnendoor naar de Zanderij Crailoo en via restaurant Robert weer terug richting Natuurbrug. Op de hoge zandgronden waren de paddenstoelen ietwat verdroogd, maar nog fris genoeg om te zien wat voor soorten het waren. De excursieleiders Wim Appelhof en Petra Kerkhof vertelden bij iedere paddenstoel die ze vonden een interessant verhaal, een weetje of gaven een waarschuwing als ze erg giftig waren. Tegen 15.00 uur kwam de groep weer terug en stonden er weer deelnemers te wachten op de volgende excursie, die om 15.00 uur zou beginnen. Enkele deelnemers aan de eerste excursie hadden zo de smaak te pakken dat ze met de tweede excursie ook weer meeliepen.

Rond 17.00 uur was iedereen weer terug. Inmiddels was het in de Infoschuur ook een komen en gaan geweest van belangstellenden en kon er teruggekeken worden op een zeer succesvolle Dag van de Veldbiologie. Maandag 11 oktober stond er in het regionale gedeelte van de Gooi- en Eemlander een prachtig verslag met foto en op de website van de Gooi- en Eemlander een mooi videoverslag van de paddenstoelenexcursie.

Rest mij nog om degenen die ik niet in dit verslag heb genoemd, Noor van Heusden, Cees Steenman, Hugo van Mens, Johan Lindeman en Rietje van Willem-Jan te bedanken voor hun inspanningen om deze dag tot een succes te maken.

Ellie Bonin

Link naar verslag van de Gooi- en Eemlander...


Fotoverslag van Johan Lindeman. Klik op een foto voor een grotere foto.

P00010 P00020 P00030 P00040 P00050 P00060 P00070 P00080 P00090 P00100 P00110 P00120 P00130