Wandeling Gooilust, Corversbos en Jagtlust

Zondag 2 november 2008

Een rondje door drie gebieden van Natuurmonumenten

Jagtlust

Op zondag 2 november scheen de zon verleidelijk en met zijn negenen liepen we vanuit Gooilust naar het Corversbos en Jagtlust. Het was een prachtige herfstdag en er waren veel paddenstoelen te zien. Genoeg materiaal voor de fotografen en paddenstoelenkenners.

Op Gooilust kwamen we tegen: rechte koraalzwam, kleine stinkzwam, gekraagde aardster, roodbruine trechterzwam. Maar we keken niet alleen naar de grond. Hoog in de lucht zagen we een sperwer vliegen.

In het Corversbos zagen wij de weinig fotogenieke grote bloedsteelmycena. En even verder de uit het zuiden opgetrokken plooivlieswaaiertje. De draadknotszwam kwam als een soort witte grassprietjes op vele plaatsen boven het tapijt gevallen bladeren uit. Wij roken aan de ziekenhuisboomkorst, die inderdaad een vreemde lucht afgaf. Verder noteerden wij pijpknotszwam, grote vaalhoed en een van de soorten wintervlinder.

Vlak voor Jagtlust vloog een bruinrode heidelibel rond. Op het terrein zelf vonden wij narcisamaniet, weerhuisje, amethistzwam, echte honingzwam, zwartpurperen russula, nevelzwam en krulzoom. Van de tulpenboom namen wij een paar op de grond gevallen bladeren mee om thuis na te genieten van de aparte vorm en kleur. De luchtwortels van de moerascypres leverden mooie foto┬┤s op.

Om een uur of twee waren we terug bij het startpunt. Zoals gebruikelijk zagen we weer heel wat meer dan verwacht. Op naar de volgende excursie..

Waarnemingslijst:

Astrid Schoenmaker


Klik op een foto voor een grotere foto. Op- of aanmerkingen? Klik hier.

Luchtwortels Pijpknotszwam Spiegelbeeld Gewone zwavelkop Grote bloedsteelmycena Het rondje van Six Deelnemers van de excursie Parende bruinrode heidelibellen Plooivlieswaaiertje Jagtlust Moerascypres Spiegeling Klaproos Gekraagde aardster met Draadknotszwam