Herfstwandeling Kaapse bossen

Zaterdag 3 november 2007

Samen met Jan en Conny ging ik op weg naar de Kaapse Bossen waar ik een wandeling van circa 10 km gepland had. Op de website van Natuurmonumenten had ik al gezien dat de witte paaltjes-wandeling die ik 2 à 3 jaar geleden gelopen had, veranderd was in een blauwe route. Ter plekke bleek dat ook de route zelf deels gewijzigd was en de looprichting tegenovergesteld. Mijn plattegrond met de route kon ik dus weer opbergen in mijn rugzak, daar had ik niets meer aan.

Gelukkig was de blauwe route goed aangegeven en konden we al onze aandacht geven aan het ons omringende bos dat getooid was in de prachtigste herfstkleuren. We konden genieten van de afwisseling van verschillende bostypen, prachtige exemplaren van individuele bomen, mooie doorkijkjes door beukenlanen die extra mooi waren door het sterk geaccidenteerde karakter van dit gebied, de vele paddestoelen. Ook de vogels lieten zich regelmatig horen, in het begin van de wandeling hoorden we tot 3x toe een Zwarte specht roepen, verder waren mezen, vinken, boomklevers en vlaamse gaai te horen. De vogels ook daadwerkelijk zien was veel lastiger, ik heb alleen een vink, een zwarte mees en een pimpelmees weten te ontwaren. In het Doornse Gat, een grote zandafgraving die nu ingericht is voor recreatieve doeleinden, met enkele speeltoestellen en een zandhelling voor de kinderen, waar de route langs voerde, zagen we een roofvogel die we niet goed thuis konden brengen. Thuis, kijkend in een vogelboekje, bleek het te gaan om een Ruigpootbuizerd: zij had een veel groter formaat en stond hoger op haar poten dan de gewone Buizerd en ze had ook een witte kop al is dat laatste niet doorslaggevend.

Het hoog(s)tepunt van de rondwandeling was de uitzichttoren, voor een groot deel opgetrokken uit hout dat afkomstig is uit de Kaapse Bossen zelf. Jan en ik moesten er 25 m voor klimmen, maar toen hadden we ook een fenomenaal uitzicht over de hele Utrechtse Heuvelrug die lag te gloeien met de prachtigste herfstkleuren: rood, geel, bruin en oranje.

Waarnemingen:

Noor van Heusden